Naslovnica » Blog » Povijest P-DTR-a

Povijest P-DTR-a

Ako ste čitali naše blogove, vjerojatno ste već upoznati s nekim osnovnim informacijama o P-DTR tehnici i njenoj primjeni. No u ovom blogu donosimo vam više o povijesti P-DTRA-a. 

Približiti ćemo vam i osnivača P-DTR tehnike, te kako je uopće došao do ideje drugačijeg pristupa problemu.

Osnivač P-DTR-a® je dr. Jose Palomar Lever, ortoped i diplomat u primijenjenoj kineziologiji. 

P-DTR tehnika odraz je njegovih desetljeća proučavanja i istraživanja. 
Tijekom karijere vidio je problem sa standardnim medicinskim modelom. 
Pacijenti bi dolazili s određenom boli i, kao ortopedski kirurg, imao je relativno mali arsenal alata u kojem je liječio pacijenta.

Neki od standardnih načina tretmana bili su:

Lijekovi – Liječnici mogu propisati lijekove za smanjenje boli ili oteklina, ali to ne rješava uvijek problem. Češće samo trenutno ‘gasi požar’. Nadalje, mogući negativni učinci lijekova tijelu potencijalno predstavljaju još jedan problem.

Kirurški zahvati – Kirurški zahvat je potreban u mnogim slučajevima “ako” postoji “hardverski (strukturalni) problem”.

Međutim, dr. Palomar je otkrio da većina ljudi u bolovima ima “softverske” probleme (probleme koji potječu iz živčanog sustava), a ne stvarnu štetu od “hardvera”.

Izvođenje operacije na pacijentu sa “softverskim” problemom posljedično rezultira s dva problema: neriješenim početnim problemom i novom traumom tijela od operacije.

Dr. Palomar je slijedio svoj interes za onim što sada naziva “softverom” ljudskog tijela. Postao je diplomat u primijenjenoj kineziologiji s Međunarodnog koledža za primijenjenu kineziologiju (ICAK). 
Pridonio je osamnaest istraživačkih radova, prihvaćenih za uključivanje u postupak ICAK-USA. Također je unaprijedio svoje razumijevanje neurologije kroz Carrick institut za kliničku neurologiju. 

Otkrio je da ove tehnike nude alate za daljnju pomoć njegovim pacijentima u ordinaciji.

Počeo je istraživati znanstvenu pozadinu i objašnjenje koje stoji iza takvih vrsta rada na tijelu. Otkrio je uključenost receptornog sustava tijela koji prima i prenosi informacije u središnji živčani sustav (mozak i leđnu moždinu). 

Tako je nastao P-DTR®, čija popularnost i primjena i danas nastavlja rasti kako spoznajemo sve više o vezi mozga i tijela. Dr. Palomar je metodički mapirao “pravila” tijela – normalne i abnormalne odgovore tijela na različite podražaje. Što omogućuje tijelu da pravilno funkcionira ili uzrokuje bol i slabost. 

U konačnici, otkrio je što je potrebno za vraćanje koda za bol i slabost na optimalne – ‘tvorničke’ postavke: pokazujući mozgu problem na način koji on to razumije. 

U tome leži ključ P-DTR pristupa.

Dr. Palomar se i dalje bavi aktualnim istraživanjima u području P-DTR-a te održava edukacije diljem Europe i svijeta.

Posebno smo ponosni što je suosnivač PhysioPlusa, David Milinković imao priliku učiti direktno od Dr. Palomara. David je dio prve generacije P-DTR terapeuta u hrvatskoj, kojih je trenutno 6, od čega samo 2 u Zagrebu! 
Nakon položenih ispita foundations, intermediate i advanced stupnja, završio je 7 stupnjeva P-DTR—a i zaseban modul naziva Masterclass: Visual diagnostic! 

P-DTR djeluje na FUNKCIONALNE probleme. Tretman će povoljno utjecati na živčani sustav tijela općenito, te na probavni, mišićno-koštani, krvožilni i limfni sustav.

Ono što P-DTR ne tretira – akutne upalne visceralne bolove, kongenitalne (urođene) bolesti, te bolesti kod kojih je zahvaćeno funkcioniranje živaca (tumori, mrtvi živci itd.).

________

Ukoliko sumnjate na određeno stanje ili se već dugo borite s problemom za koji izgleda kao da je neriješiv, ili samo želite provjeriti stanje svojeg neuroreceptornog sustava – obratite nam se s povjerenjem.

Čekamo vas u Draškovićevoj 53!

Ne zaboravite da do kraja lipnja možete ostvariti 20% popusta na prvi pregled!

Saznajte kako ovdje: www.physioplus.hr/newsletter