Naslovnica » Blog » P-DTR – Kako funkcioniraju X i II linije?

P-DTR – Kako funkcioniraju X i II linije?

Sve više terapeuta i stručnjaka koji se bave ljudskim zdravljem koristi X i II linije u svojoj praksi. X i II linije koristimo za procjenu refleksa istezanja pomoću manualnog mišićnog testiranja.
Danas vam donosimo detaljno objašnjenje kako funkcioniraju X i II linije!

Ukoliko ste naš klijent, vjerojatno ste se susreli sa ovim oblikom testiranja.

U ovom članku donosimo vam objašnjenje kako X i II linije zapravo djeluju!

 

U manualnom mišićnom testiranju imamo 3 odgovora iz tijela:

  1. Normalan miotatski refleks: mišić se može oduprijeti opterećenju i može inhibirati autogenim izazovom (ugasiti svoju aktivnost na određene testove)
  2. Hipo refleks: inhibirani miotatski refleks (u slobodnom prijevodu ‘ugašeni refleks’, mišić nije u mogućnosti oduprijeti se primjenjenom opterećenju)
  3. Hiper refleks: mišić može odoljeti opterećenju, ali se ne može inhibirati (na specifičnim testovima u kojima bi se mišić trebao ‘ugasiti’, ovaj mišić ostaje jak)

 

Kako bi lakše objasnili kako funkcioniraju X i II linije (testiranje P-DTR tehnikom), zamolili smo pacijenta da pogleda X i II linije i pokuša aktivirati mišić. U primjeru ruke – pacijenta tražimo da pokuša zadržati ruku na mjestu, dok ju mi pritiskom guramo prema dolje.

Pri gledanju u X linije: normalan odgovor biti će facilitacija, odnosno ‘aktivacija/pobuđivanje’ aktivnosti mišića, pri čemu pacijent uspješno zadržava ruku u željenoj poziciji

Pri gledanju u II linije: kod normalne funkcije refleksa doći će do inhibicije testiranog mišića (‘popuštanja’ snage mišića čak i kod slabog pritiska). Ruka ne može izdržati pritisak i pacijent ne uspjeva zadržati ruku u željenoj poziciji

prikaz P-DTR tehnike

Ovaj fenomen otkrio je i objasnio dr. Jose Palomar 1995. godine, a rad je objavljen u AK izdanju 2000. godine.

Dr. Palomar, osnivač P-DTR tehnike, pročitao je članak o prometnim nesrećama koje se događaju u SAD-u. Iz tada nepoznatog razloga kada su na cesti bile iscrtane paralelne linije (dupla puna crta). Policijski izvještaji pokazali su dvostruki broj prometnih nesreća. 

Odmah nakon što su promijenili oznaku na “isprekidane linije”, broj nesreća se smanjio. 

Doktor Palomar dosjetio se mogućeg razloga i otkrio da II linije utječu na organizaciju CNS-a (središnjeg živčanog sustava). 

Svoje saznanje je zatim pokušao testirati na svojim pacijentima i otkrio da pokazivanje linija pacijenta II inhibira refleks istezanja, a X linije uzrokuju facilitaciju, kao što smo objasnili na konkretnom primjeru na početku teksta. 


Pokušao je potražiti neurofiziološko objašnjenje. 

Kada pogledamo paralelne (II) linije naš vizualni sustav je uključen, zajedno s vestibularnim i propriocepcijskim sustavima. 

Budući da paralelne linije nemaju točku fiksacije, vizualni sustav će CNS-u prijaviti “neku vrstu kretanja”. Istovremeno vestibularni sustav izvještava da nema pokreta i da je tijelo ostalo statično, a to čini i proprioceptivni sustav. 

Mozak na taj način prima kontradiktorne informacije iz svojih sustava i kao zaštitu globalno će inhibirati refleks istezanja.

 

Kada pogledamo X linije postoji točka fiksacije za oči i ne dolazi do disbalansa, odnosno mozak ne prima kontradiktorne informacije. 

Stoga CNS te informacije doživljava kao normalne i nema razloga inhibirati refleks istezanja.

U videu ispod, pogledajte kako u praksi funkcionira procjena refleksa istezanja pomoću paralelnih (II) i X linija.

Razne traume i ozljede, stres ili bolna stanja, pogotovo ona dugotrajna mogu utjecati na promjenu optimalnog miotatskog refleksa što najčešće predstavlja indikaciju za tretman.

Ovaj način testiranja jasno će nam dati do znanja stanje vaših refleksa, a time i optimalan tretman odnosno terapiju koja vam je potrebna.

Nadamo se da smo vam uspjeli približiti kako funkcioniraju X i II linije koje sve češće viđamo u testiranju i dijagnostici, a pogotovo ako čitamo o P-DTR tehnici.
Ukoliko i sami sumnjate na određeno stanje, ili samo želite provjeriti stanje svojeg neuroreceptornog sustava, obratite nam se s povjerenjem 😊 

Pratite nas na društvenim mrežama ili se prijavite na naš newsletter.

Uskoro donosimo još vijesti na području P-DTR-a, kao i konkretne primjere gdje smo P-DTR tehnikom uspješno tretirali razne ozljede i stanja pacijenata.