Naslovnica » Blog » Ljudsko tijelo i analogija računala

Ljudsko tijelo i analogija računala

Ljudsko tijelo je izrazito kompleksna cjelina koja funkcionira nevjerojatno skladno. 

Nekada se ljudsko tijelo uspoređivalo sa mehaničkim satom, gdje svi kotačići moraju precizno i savršeno skladno funkcionirati kako bi se održala funkcija.

Ako jedan kotačić stane – to lančano utječe na sve ostale dijelove  i u analogiji sata dolazi do kvara u kojem cijeli sustav stane. 

Iako je analogija djelomično točna, ljudsko tijelo ima mogućnost učenja, prilagodbe i kompenzacije kao svojevsnog back up-a u slučaju da mu je to potrebno. 

Stoga se danas češće koristi sljedeća analogija sa računalom.

Računala se sastoje od hardware-a, software-a i firmware-a. 

Primjer za hardware bio bi zaslon, tipkovnica ili zvučnik. 
Primjer software-a bio bi bi operacijski sustav koji pokreće druge programe, poput Windowsa. 
Primjer firmware-a bio bi program koji preko prekidača zatvara strujni krug i propušta informacije na tvrdi disk kako bi ga uputio da pokrene računalo za korištenje.

U ljudskom tijelu možemo primjeniti istu analogiju. 

Hardware su kosti, ligamenti, organi, živci, krvne žile i mozak kao struktura. 
Software su komunikacije unutar živčanog sustava i njegovih raznih međusobno povezanih funkcija. 
Firmware su primitivni refleksi s kojima smo rođeni i neke od autonomnih nesvjesnih funkcija kojima se naše tijelo služi.

Budući da ljudsko tijelo ima svoje granice, kada smo izloženi vanjskoj ili unutarnjoj traumi, dugotrajnom oštećenju ili kada pređemo kompenzacijske mogućnosti tijela, pojavljuju se i problemi sa našim sustavom za kretanje. 

Na početnoj procjeni u PhysioPlus-u, fizioterapeut utvrđuje o kojoj kategoriji problema se radi (hardware, software ili firmware), precizno pronalazi uzrok problema (strukturu ili disfunkciju), i prema dobivenim rezultatima odabire smjer djelovanja i ciljane tehnike koje će dati najbolje rezultate.  

Terapijska primjena P-DTR tehnike primarno se koristi za tretiranje problema sa software-om i firmware-om navedene analogije, međutim također igra važnu ulogu u tretiranju pojedinih uzroka određenih problema sa hardware-om, kao što su kronična degenerativna stanja, te postoperativna stanja u kojima su kirurški napravljene promjene u strukturi ili hardware-u ljudskog tijela.

Naručite se na pregled u PhysioPlus i saznajte točan uzrok Vašeg problema, te kako ga riješiti!

Čekamo vas u Draškovićevoj 53 u Zagrebu.